images

Ziua Mondială a Zonelor Umede

Astăzi, de ziua mondială a zonelor umede, ne mândrim că în țara noastră sunt tocmai 3 astfel de zone, dar 20 de ani în urmă, pe când doar Rezervaţia Biosferei Prutul de Jos era desemnată ca Zonă Ramsar, specialiștii din echipa “BIOTICA” munceau pentru argumenterea științifică a importanței zonei Nistrul de Jos și Unguri Holșnița, militând pentru introducerea lor în lista zonelor umede de importanță internațională, fapt care sa și întâmplat în 2003 pentru Nistrul de jos și respectiv 2005 pentru Unguri Holoșnița.
Chiar înainte de a fi desemnată zonă Ramsar, la nivel național s-a încercat înfăptuirea la “Nistrul de jos” a primului Parc Național, însă fără rezultat. Acum, peste 22 de ani, tentativa se repetă, iar în ultimii 10 ani, darorită suportului Austrian Development Agency, asociația este implicată în proiecte dedicate conservării biodiveristății Nistrului de Jos, cât și pentru consolidarea infrastructurii de apă și sanitație în zonă, cu scopul de a minimaliza impactul localitâților în zonă.
Felicităm toți locuitorii acestor zone și ne dorim un viitor durabil asigurat pentru ecosistemele zonelor umede din întreaga lume