images

Desfășurarea seminarului dedicat inspectorilor voluntari de mediu

Sâmbătă, pe 13 aprilie, la Institutul de cercetări și amenajări silvice (ICAS) am desfășurat seminarul dedicat inspectorilor voluntari de mediu. La eveniment au participat reprezentanții Inspectoratul Pentru Protecția Mediului, inclusiv domnul Ion Bulmaga, reprezentantul ICAS, domnul Vladislav Grati, domnul Илья Тромбицкий, inspectorii voluntari de mediu din prezent, cât și potențialii și viitorii inspectori voluntari.
După ce am făcut o recapitulare despre ce presupune funcția de inspector voluntar de mediu, am început discuția despre condiția inspectorilor voluntari cât și a oamenilor simpli care vor și se implică în contracararea crimelor față de mediu înconjurător. Dnul Bulmaga a fost de acord cu necesitatea consolidării drepturilor și obligațiunilor inspectorilor voluntari, pentru a crește calitatea serviciului lor, menționând că acordarea legitimației pe 5 ani, va conduce după sine obligația raportării și monitorizării mai complexe a inspectorilor de mediu voluntar. La fel, dumnealui a menționat că va insista asupra promovării prevederilor legale referitor la ultragierea atât a inspectorilor de mediu de stat, cât și pentru cei voluntari, oferind garanția și siguranța onoarei, integrității și sănătății acestor oameni. La fel dumnealui a menționat de pagina sumbră a instituției când personalul a fost redus, adoptând inclusiv un moratoriu de angajare. Astfel, prin reforma IPM, va urma mărirea și dotarea angajaților, inclusiv și deschiderea direcției de urmărire penală în cadrul instituției.
La rândul său, domnul Илья Тромбицкий, a prezentat aspectele braconajului piscicol, care după convingerea și expertiza lui, este un fenomen în fața căruia toate instituțiile statului, inslusiv de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, sunt neputincioase, acest fapt fiind reflectat regulat prin vânzarea speciilor de pești de proveniență riverană, în perioada prohibiției la pescuit, în proporții deosebit de mari, în condițiile în care pescuitul industrial în R. Moldova este interzis.
În aceeași ordine de idei, am abordat problema riscului real și empiric, atât al inspectorilor voluntari de mediu, cât și al oamenilor simpli, de a se ciocni sau de a face observații referitor la comportamentul derizoriu, necunoscând că de fapt se adresează personajelor influente din organele de forță și justiție din țara noastră, care ulterior abuzează de sistemul de justiție pentru a se răzbuna.
Domnul Vladislav Grati, a recapitulat aspectele protecției mediului în fondul forestier, menționând că unica condiție a organizării și monitorizării bune constă în respectarea amenajamentului forestier, care din păcate lipsește sau este ignorat în suprafețele deținute de APL. O altă problemă enunțata de domnul Grati este absolvirea personalului silvic de drepturile controlului și întocmirii proceselor verbale, fapt care ar fi ajutat la consolidarii securității fondului forestier.
Participanții au comentat, au adresat întrebări și au dicutat răspunsurile, pentru a cunoaște cât mai multe aspecte referitoare la protecția mediului la noi în țară
Am desfășurat acest evinement în cadrul proiectului “Natura 2000 în Moldova: Promovarea abordării europene a conservării naturii în Moldova” și “Sprijinul Ceh pentru un management mai bun al ariilor protejate din Moldova”, desfășurate de Societatea Ecologică BIOTICA împreună cu Arnika, cu susținerea Agenției de dezvoltare a Cehiei în cadrul programului TRANSITION și a UNDP