In Chisinau, la 16-17 noiembrie 2006 Grupul pentru biodiversitate al ECO-Forumului European, cu SE BIOTICA in calitate de organizatie coordonatoare si Programul ONU pentru mediul inconjurator (UNEP) a organizat un atelier de lucru in cadrul proiectului "Identificarea teritoriilor agricole de o valoare naturala inalta: sustinerea tarilor ce nu intra in Uniunea Europeana", sustinut financiar de catre Guvernul Norvegiei.
Aceasta reprezinta o tema absolut noua pentru regiunea pan-europeana amplasata la est de hotarele Uniunii Europene. Ideea despre rolul deosebit pe care il au aceste teritorii pentru conservarea diversitatii biologice s-a conturat in limitele UE-15. Semnind Rezolutia de la Kiev pentru biodiversitate in 2003 la Conferinta Ministeriala din cadrul procesului "Un mediu pentru Europa", tarile-participante si-au luat responsabilitatea ca pina in 2006 sa identifice teritoriile de o valoarea inalta naturala in ecosistemele agricole ale regiunii pan-europene, iar tarile-donatoare s-au propus sa sustina acest lucru.
Seminarul, deschis de catre Prezidentul Academiei de Stiinte a Moldovei. Dl. Gheorghe Duca, a unit 39 de participanti. Nucleul acestuia a fost format din expertii ECO-Forumului si grupul de experti in frunte cu Ivonne Higuero - conducatorul proiectului din partea UNEP. La seminar au participat reprezentantii citorva tari EECAC, reprezentantii Parlamentului Moldovei, Ministerului Ecologiei si a Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, ONG-uri si ai Academiei de Stiinte.
Participantii la intrunire au mentionat ca pentru toate tarile EECAC conceptia teritoriilor agricole de o valoare naturala inalta practic nu este cunoscuta. Nu sunt formulate scopurile si sarcinile pentru determinarea acestor teritorii si nu sunt elaborate mecanismele de gestiune a acestora. Despre experienta UE si a altor tari din Europa de Vest privind utilizarea stimularilor si programelor economice in domeniul sustinerii teritoriilor agricole de o valoare naturala inalta si ariilor protejate in tarile EECAC este cunoscut putin.
Dupa parerea expertilor, pentru conservarea si utilizarea durabila a teritoriilor agricole de o valoare naturala in subregiune este necesara:
- recunoasterea politica si perfectarea legislativa a conceptiei multi-functionalitatii terenurilor cu destinatie agricola, eliminarea din legislatie a prevederilor privind prioritatea terenurilor arabile fata de alte tipuri de terenuri agricole;
- dezvoltarea sistemului de evidenta a terenurilor agricole, luindu-se in consideratie destinatia lor multifunctionala, elaborarea si implementarea in practica a formelor de evidenta si raportare, ce ar permite determinarea pe teren a teritoriilor agricole de o valoare naturala inalta;
- aplicarea pentru detinatorii de terenuri a responsabilitatilor reale pentru calitatea utilizarii, inclusiv pentru protectia teritoriilor agricole de o valoare naturala inalta concomitent cu folosirea stimularii fiscale in cazul protectiei valorii naturale a acestora;
- informarea despre importanta nationala si internationala a teritoriilor agricole de o valoare naturala inalta si a retelelor ecologice in intregime pentru conservarea biodiversitatii trebuie orientata si spre persoanele de decizie, si spre publicul larg.
Participantii la seminar au chemat tarile sa atraga o atentie deosebita la realizarea prevederilor Rezolutiei pentru Biodiversitate de la Kiev, in special in ceea ce tine de agrobiodiversitate, iar in cadrul Conferintei Ministrilor de la Belgrad "Un mediu pentru Europa" sa fie evaluate actiunile tarilor participante la realizarea prevederilor acestui document. Ei au propus sa se includa un capitol special in Strategia Ecologica EECAC, dedicata sustinerii teritoriilor agricole de o valoare naturala inalta si formarii retelei ecologice in intregime. Ei si-au mai expus opinia in sustinerea elaborarii unei metodologii unice de identificare a teritoriilor agricole de o valoare naturala inalta prin cooperarea cu UNEP, UNDP, FAO, ECO-Forumul European si IUCN.