images

Discuția politicilor publice la Răscăieți și Tudora

Săptămâna trecută, am fost la Răscăieți și Tudora din Parcul Național “Nistrul de Jos” pentru a discuta despre politice publice la nivel local. Ne-am simțit onorați să discutăm despre asta cu oameni simpli, dar și cu cei care au fost aleși de săteni în funcția de primar.
Și totuși ce sunt aceste politici publice și de ce avem nevoie de ele?
Documentele de politici publice, sunt bazate pe studiul deciziilor politico-administrative de alocare a diverselor forme de resurse (materiale, financiare) și reprezintă argumentul acţiunilor realizate de către autorităţi (centrale sau locale) ca răspuns la problemele care vin dinspre societate. Cu alte cuvinte, se poate vorbi despre politici publice atunci când o autoritate publică, centrală sau locală, îşi propune, cu ajutorul unui program de acţiune coordonat, să modifice mediul economic, social, cultural al actorilor sociali. La nivel naţional, politicile publice pot să apară dinspre oricare dintre instituţiile majore ale Statului (Parlament, Preşedinte, Guvern, autorităţi centrale) iar la nivel local, aceste documente sunt emise, aprobate și aplicate de Administrația publică locală.
Respectiv, după crearea Parcului Național, au rămas prevederi legale care se referă la protecția mediului, care încă nu au fost incluse în aceste documente la nivel local. Prin urmare, ne dorim ca protecția mediului în Parcul Național să intre în lista priorităților atât a comunităților, cât și a celor de la Primaria satului, iar pentru a crea acest cadru legal corespunzător, muncim la informarea și convingerea localnicilor și a actorilor de luare a deciziei, pentru introducerea acestor prevederi la nivel local.
Acest proces îl desfășurăm în cadrul proiectului “Gardienii naturii Moldovei: consolidarea drepturilor comunităților locale de pe ambele maluri ale Nistrului”’ realizat în parteneriat cu ONG-ul din Cehia, Arnika, în cadrul programlui “Transition” cu suportul Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic