images

Marcarea Potecilor În Rezervația Peisagistică Țîpova

 

 

 

Marcarea traseelor în Rezervația peisagistică Țipova este o necesitate reală din mai multe motive importante:

1.         În primul rând, aceasta este o destinație turistică foarte populară în Moldova (datorită unor cercetări - este cea mai populară pentru turismul interior moldovenesc).

2.         Un turism destul de masiv este o provocare pentru starea mediului din acest loc, mai ales luând în considerare faptul că aceasta este o Rezervație Peisagistică protejată de legislația națională.

3.         De aceea, este important să se mențină turiștii pe traseu pentru a reduce influența acestora asupra habitatului natural prin marcarea traseului (traseelor) în canion și prin oferirea vizitatorilor a sentimentului de prezență a „proprietății” - că cineva are grijă de acest loc și că este important să îi respecte regulile. (Problema „proprietății” este delicată deoarece nu există o administrație oficială care să gestioneze rezervația).

 

Din aceste motive, am făcut câteva încercări de a instala sau vopsi unele indicatoare cu câțiva ani înainte, însă acestea nu au rezistat. De data aceasta am decis să realizăm marcajul cu ajutorul unei echipe de profesioniști de la „TrailPro” SRL, care este cunoscută pentru elaborarea conceptelor de trasee (inclusiv conceptele pentru diferite arii protejate din MD) și pentru abordarea lor profesională și durabilă: întotdeauna se gândesc în primul rând la posibila influență asupra mediului a viitoarelor trasee, folosesc cât mai multe materiale naturale pentru marcaj, stâlpii din lemn au un sistem special anti-vandalism (deci sunt mai greu de distrus), ceea ce este important pentru locurile cu turism masiv ca al nostru.

 

Astfel, pentru marcarea traseului Țipova am ales cea mai populară porțiune - de la Mănăstirea / hotelul „Muze” (unde ajung toți turiștii) până la cea mai mare cascadă din canion. Acest traseu are 3,5 km longitudine (dus) sau 7 km dus-întors.

 

În timpul marcării:

  • Am instalat stâlpi de lemn cu marcaj „alb-roșu-alb” și mese speciale cu indicarea direcției;
  • Am curățat părțile dificile ale traseului pe care era greu să treci din cauza unor tufișuri - care îi făceau pe turiști să pășească puțin în afara traseului provocând eroziunea versantului canionului;
  • Am nivelat cu lopețile diferența de nivel a solului de-a lungul traseului pentru confort și pentru a preveni eroziunea;
  • Am reparat cu pietre și lemn porțiunile erodate ale potecii (mai ales drumul din serpentină pe panta canionului);
  • Au fost închise și camuflate căile alternative pentru a reduce influența negativă asupra mediului și a faunei sălbatice a turiștilor care explorează zona, ajutându-i să rămână pe traseul principal pe tot parcursul;
  • Am eliminat și reparat parțial unele indicatoare vechi;
  • Am discutat și am planificat ce alte lucrări pe traseu (în principal de curățare) ar trebui efectuate la începutul primăverii pentru a asigura starea bună a traseului înainte de începerea sezonului turistic intens (acestea vor fi efectuate în principal de inspectori locali - voluntari pentru protecția mediului cu ajutorul „TrailPro”).

 

De asemenea, pe parcursul celor câteva zile de lucru am adunat câteva gunoaie care, din păcate, sunt încă lăsate de unii turiști în canion și sunt bine văzute acum din cauza lipsei copacilor de pe copaci și tufișuri.

 

Marcarea traseelor a avut loc în perioada 17-18 decembrie 2024, după mai multe întâlniri și discuții preliminare cu privire la conceptul și detaliile marcării traseelor și după un atelier privind „Marcarea durabilă a traseelor în peisajele protejate ca parte a activității rangerilor”, care a avut loc la 2 noiembrie 2024 la Țipova cu un grup internațional uimitor de experți și participanți motivați.