Moldova trebuie să-și păstreze ariile naturale protejate, continuând dezvoltarea lor până la standartele rețelei ecologice a Uniunii Europene, Natura 2000. De această părere au fost participanții conferinței de presă desfășurată joi, 16 mai, în sala de ședințe a Ministerului Mediului al R. Moldova, consacrată ariilor naturale protejate, organizată de ONG-urile Arnika, din R. Cehă și Societatea Ecologică Biotica.
Secretara de stat al Ministerul Mediului al Republicii Moldova, dna Aliona RUSNAC prima a luat cuvântul, menționând importanța asigurării protecției reale a ariilor naturale protejate din Moldova.
Tot dumneaei a numit prioritare pentru Minister, fortificarea capacităților instituționale și reformarea sistemului de management a ariilor naturale protejate, în plan fiind formarea agenției pentru ariile naturale protejate.
Managerul programelor pentru dezvoltare rurală și a agriculturii din cadrul European Union in the Republic of Moldova, dna Illona Gruenewald a intrat în detalii tehnice referitor la sistemele europene pentru protecția naturii, relatând despre originea rețelelor Emerald și Natura 2000, despre politicile EU referitor la protecția biodiversității și măsurile de reabilitare a naturii. De asemenea, dumneaei a detaliat programele și proiectele desfășurate de către UE, inclusiv în statele care nu sunt membri a uniunii, inclusiv în Moldova, pentru a susține protecția ariilor naturale protejate și alte acțini dedicate climei și mediului.
În finalul evenimentului, expertul independent din R. Cehă, dnul Petr ROTH, în baza experienței sale de 37 de ani, a enumerat mai multe diferențe dintre standartele de protecție a ariilor naturale protejate din rețelele Emerald și Natura 2000, argumentând și motivând astfel necesitatea setării obiectivelor prevăzute de rețeaua Natura 2000. Dumnealui a menționat că această schimbare vine inclusiv la pachet setul de obligațiuni și cu procesul de armonizare a legislației prin care trece R. Moldova în procesul de integrare europeană.
La finalul evenimentului, mai mulți experți au intervenit cu întrebări specifice pentru a afla despre pașii pe care ar trebui să-i parcurgă R. Moldova pentru setarea obiectivelor de protecție a mediului prevăzute de Rețeaua ecologică europeană Natura 2000.
Conferința a fost organizată în cadrul proiectului „Sprijinul Ceh pentru un management mai bun al ariilor protejate din Moldova”, implementat de Fondul de provocare al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și cu sprijin financiar din Programul de Promovare a Tranziției al Ministerului Afacerilor Externe a Republicii Cehe.