images

Vizita de studiu în ariile naturale protejate din România

Datorită suportului din partea Suediei, am putut realiza un eveniment, cel putin remarcant pentru domeniul administrării ariilor naturale protejate din Republica Moldova.
Timp de 6 zile, împreună cu reprezentanții Ministerul Mediului al Republicii Moldova,AGENȚIA "MOLDSILVA", Gradina Botanica Institut, Rezervaţia Biosferei Prutul de Jos,Rezervatia Padurea Domneasca, Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiul Vechi”, Rezervația Naturală ”Codrii”, Rezervația științifică “Plaiul Fagului”, Parcul Național “Nistrul de Jos”, Parcul Național „Orhei”, și chiar a Rezervației Ягорлык, am fost într-o vizită de studii în România pentru a vizita administrațiile ariilor naturale protejate.
Drumul a fost lung și interesant, dar cel mai impresionant a fost deschiderea pentru care rămânem deosebiți de recunoscători Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Consiliul Judetean Arad și Parcul Natural Lunca Mureșului. Grație gazdelor primitoare, echipa noastră a descoperit:
Universitatea și laboratoarele ei din viitor,
O serie de alte arii naturale protejate, a căror colaboratori au venit să ne întâmpene și să ne prezinte și afle munca,
Activitatea consiliului județean Arad,
Parcul Natural Lunca Muresului și toate proiectele și lucrările ce le au în derulare:
Am aflat ce potențial periculos are amorfa și cât de costisitoare sunt lucrările de reconstrucție ecologică a terenurilor afectată de această plantă
Am vizitat un sit se reconstrucție ecologică a zonei umede inundabile pe malul vechi a Mureșului
Am descoperit râul Mureș și splendoarea peisajelor sale
La întoarcere, deja desinestătători, am vizitat REZERVAȚIA BIOSFEREI DELTA DUNĂRII ROMANIA.
Am ales aceste arii naturale peotejate pentru că sunt cele mai aproape de situația socială, georgrafică și instituțională în care se află ariile naturale protejate din Moldova.
La fel cum se planifică pentru Moldova, în România Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate are rolul de administrator al ariilor naturale protejate.
Astfel, delagația de studu a străbătut în drumul cunoașterii peste 2500km, aducând acasă noi informații și impresii profesionale referitoare la gestionarea ariilor naturale protejate.