images

Marcarea traseelor turistice în Lozova

Pentru a facilita vizita Rezervația Naturală ”Codrii”, în cadrul proiectului ,,Gardienii naturii moldovei: consolidarea comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului’’, desfășurat în parteneriat cu Arnika cu suportul Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic, am început elaborarea și marcarea primului traseu turistic din satul Lozova aflat în imediata apropiere cu rezervația.
Conform ,,Ghidului Organizării Traseelor Turistice’’ adaptat de Moldsilva, au fost folosite culorile și semnele acreditate pentru a ajuta vizitatorii la orientare prin sat, pentru a ajunge la cele mai interesante și curioase destinații, înainte să ajungă la rezervație.
Traseul începe de la Primarie, după care, călătorii vor trece pe lângă o fostă stână, pentru a ajunge la o livada batrana de mere. Pe parcursul traseului se pot observa multe plante rare, iar în sezon cei mai norocoși pot găsi și arbuști plini de pomușoare. Calatoria va continua în deal, de unde se deschide o priveliste frumoasa asupra satului și a peisajelor adiacente. De aici pot fi observați și uneori întâlniți mistreți, căprioare, și chiar cerbi. Traseul, care are și o prisacă dar și o fântână pe drum, finisează la biserica satului și are o lungime de 7.5km, preconizată să fie parcursă până în 2 ore jumate.
Acest traseu a fost marcat de colegii noștri, dar și cu ajutorul elevilor și profesorilor din sat, cu ajutorului unui grant mic oferit OnG-ului local.