images

Plantarea de obligeană la Nistrul de Jos

Vineri, 4 august, reprezentanții Asociației Obștești “Societatea Ecologica Biotica”, s-au întâlnit cu omologii lor din Rezervația Naturală Iagorlâc, în Parcul Național “Nistrul de Jos”, unde au plantat circa o sută de puieți de obligeană, plantă regăsită în Cartea Roșie a R. Moldova.
Obligeana (Acorus calamus) este o specie de plante erbacee, vivace, cu miros aromatic plăcut, care crește în locuri mlăștinoase. Aceasta a fost extrasă din cadrul Rezervația Naturală Iagorlâc și re-plantată în 4 locații din Parcul Național Nistrul de Jos
Paralel, au fost identificate porțiuni cu abundențe de ciulin de baltă (Trápa nátans) și ferigă plutitoare (Salvinia natans), de unde la fel au fost extrase câteva exemplare pentru re-plantarea lor în Rezervația Naturală Iagorlâc.
Aceste plante, sunt valoaroase, nu doar din cauza faptului că sunt rare și protejate, dar mai au și potențiale de a fi consumate de oameni, inclusiv în scol terapeutic. Tot aici trebuie de menționat, că în habitatele lor, aceste plante nu doar participă la transformarea dioxidului de carbon în oxigen, dar și la procesele de purificare a apei, datorită proprietăților sale chimice, cât și darorită organismelor, care habitează în formațiunile populațiilor acestor plante.
Acțiunea a avut loc datorită suportului din Partea Suediei, cât și în cadrul proiectului “Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, dezvoltarea capacităților și restaurarea habitatelor” proaspăt început de desfășurat de către Societatea Ecologică Biotica, în parteneriat cu EcoContact, cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare