Este evident că nu putem fi sănătoși dacă nu trăim în curățenie.
Cu toate astea, permanent nu ne ajung ocazii pentru a prioritiza curățenia.
Așadar, în tontextul World Cleanup Day, în luna septembrie, am mers pe la câteva școli din Parcul Național “Nistrul de Jos” pentru a discuta cu elevii și profesorii, situația gunoiului în satele de pe malul Nistrului. În toate satele de pe Nistru, povestea pescarului mizerabil se repetă. Copii și maturii ne spun într-un glas cât de des strâng gunoiul din urma pescarilor, care vin de pe ambele malurile ale Nistrului, pentru “a se odihni” și își marchează locul prin ce le este mai aproape de suflet. La rândul nostru le spunem ceea ce ne dorim și noi, ca să nu ne obișnuim cu această situație și în continuare să depunem efortul de a curăța malurile Nistrului, dar asta până Parcul Național nu va avea o administrație și un regulament de funcționare, care va preîntâmpina acumularea gunoiului în astfel de locuri nepotrivite.
Dar nu doar la Nistrul de jos și nu doar pentru o zi am desfășurat activitățile de salubrizare consacrete zilei curățeniei. Cu susținerea colegilor, am co-inițiat împreună mai multe acțiuni de salubrizare la Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiul Vechi”, în Parcul Național “Nistrul de Jos” și în Ștefan Vodă Împreună cu sute de elevi, am eliberat habitatele și peisajele ariilor naturale protejate, cât și cele urbane, de sute de kg de urme a civilizației umane - gunoiul. Pe parcursul activităților am remarcat gradul de poluare și iresponsabilitate la care au ajuns au ajuns peisajele țării noastre și nevoia de implicare, mai probunțată ca niciodată.
Activitățile au avut loc în cadrul proiectului „Gardienii naturii Moldovei: Consolidarea drepturilor comunităților locale de pe ambele maluri ale Nistrului” realizat în parteneriat cu Arnika, cu ajutorul programului Transition, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe
Aceste acțiuni au avut loc datorită suportului din partea Suediei.