In 2005 in urma lucrarilor realizate de Societatea Ecologica „BIOTICA” in colaborare cu Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale (MERN), a fost recunoscuta oficial cea de a treia zona a Conventiei Ramsar Nr. 1500 „Unguri-Holosnita”. Aceasta zona este de o importanta internationala pentru protectia pasarilor acvatice si palustre si a multor specii rare de mamifere si plante. Zona Conventiei Ramsar Nr. 1500 „Unguri-Holosnita” detine suprafata de 15553 ha , in principal in limitele raionului Soroca si partial a raionului Ocnita. Aceasta include terenuri si bazine acvatice intre drumul Soroca-Otaci si hotarul de stat de-a lungul fluviului Nistru, ce se intinde de la nord-vest de satul Calarasovca pina la hotarul comunei Holosnita la sud-est.
Conform sectiunii 2 art. 82 al Legii Nr. 1538-XIII, Terenurile zonei umede de importanta internationala ramin la dispozitia detinatorilor, managementul lor realizindu-se conform planurilor de management si Regulamentului-cadru al zonelor umede de importanta internationala. In legatura cu aceasta SE „BIOTICA” a realizat proiectul „Elaborarea scenariului de management pentru noua zona Ramsar „Unguri-Holosnita si extinderea cunostintelor ce tin de politica Conventiei Ramsar privind utilizarea rationala”. Proiectul a fost sustinut de Conventia Ramsar si realizat in colaborare cu Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale.
Principalele obiective ale proiectului:
- Evaluarea valorilor diversitatii biologice si a patrimoniului pastrat in zona, propunerea unui sistem de zonare si a masurilor de conservare a patrimoniului, restabilire si folosire durabila a resurselor naturale.
- Informarea persoanelor cointeresate locale privind avantajele in urma cunoasterii diversitatii biologice si a patrimoniului natural-cultural si protectia acestuia, a turismului ecologic si aflarea opiniilor acestora privind perspectivele institutionale ale zonei.
- Informarea publicului si oficialilor la nivel national privind importanta valorii zonelor umede, utilizarea lor durabila, protectia si managementul lor.
- Atragerea atentiei specialistilor ucraineni, autoritatilor si asociatiilor obstesti la valorile regionale ale diversitatii biologice si perspectivei pentru crearea unei zone Ramsar transfrontaliere, promovarea procesului recunoasterii acesteia pe teritoriului Ucrainei.
In cadrul proiectului a fost elaborat scenariul de management pentru zona Ramsar "Unguri-Holosnita". Acest document a fost aprobat de catre Comitetul National Ramsar. Proiectul acestui document il puteti gasi aici. Tot in cadrul proiectului a fost editata brosura "Conventia Ramsar si zonele umede de importanta internationala in Republica Moldova" si Discul cu acelasi nume ce ocntine documentele elaborate in cadrul proiectului, precum si un set de fotografii din toate cele 3 zone Ramsar din Republica Moldova. Pe parcursul implementarii proiectului au fost organizate citeva seminarecu participarea reprezentantilor Consiliilor raionale, primariilor si liderilor din aceasta regiune, precum si deputati, reprezentanti ai ministerelor si institutiilot de resort. Tot din contul proiectului au fost instalate 3 semne de demarcare a zonei Ramsar.