Pe 7 decembrie 2012, SE BIOTICA in colaborare cu Ministerul Mediului a organizat un seminar privind cresterea gradului de constientizare in domeniul managementului zonelor umede, care a adunat 53 de participanti, printre care reprezentantul Secretariatului Conventiei Ramsar, reprezentanti ai Ministerului Mediului, Agentiei Moldsilva, ai inspectiilor ecologice locale, ONG-uri.
Evenimentul a fost deschis de Laura Maiz, reprezentant al secretariatului Conventiei Ramsar si Veronica Josu, sef adjunct al Directia resurse naturale si biodiversitate, Ministerul Mediului.
In cadrul seminarul au fost prezentate informatii privind implementarea strategiilor privind zonele umede la nivel international, seminarConventia Ramsar si gestionarea zonelor umede in Republica Moldova, Starea, importanta si amenintarile pentru gestionarea zonelor umede, managementul padurilor si pajistilor in zonele umede, inclusiv in fisiile riverane de protectie, precum si a bazinelor acvatice. Totodata au fost discutate problemele managementului si aspectele institutionale si respectarea legislatiei privind managementul zonelor umede.
In timpul seminarului au avut loc dezbateri active aupra problemelor de management al zonelor umede la nivel local, identificindu-se printre probleme pasunatul ilegal, pescuitul ilegal, vanatoarea ilegala si colectarea lemnului in paduri, precum si constructiile neautorizate. De asemenea, poluarea apei in raurile mici este o mare problema.
De asemenea, participantii au mentionat ca zonele umede de importanta internationala sunt incluse in fondul ariilor naturale protejate, dar nu exista mecanisme de implementare practica pe teren. O mare problema pe Nistrul Mijlociu mentionata de catre reprezentantii locali este extractia de nisip din albia fluviului.
Discutiile din cadrul seminarului au fost foarte fructuoase, dezvaluind problemele la nivel local. Reprezentantul Ministerului Mediului a subliniat ca acesta va lua in considerare toate problemele date si va incerca treptat sa le solutioneze.
Importanta zonelor umede si gestionarea acestora au fost promovate in cadrul seminarului si participantii au fost informati cu privire la problemele de folosinta rationala. A fost pusa pe ordinea de zi problemele zonelor umede si au fost propuse unele posibilitati de gestionare a zonelor umede si, prin urmare, s-au facut cativa pasi inainte in imbunatatirea managementului zonelor umede la nivel local.