Populația Republicii Moldova a fost binecuvântată cu o natură de o frumusețe și o diversitate rară, regăsită îndeosebi în ariile naturale protejate. Natura din aceste și alte locuri din țară, este păzită inclusiv de neînfricații inspectori voluntari pentru protecția mediului, iar datorită cooperării internaționale, capacitățile și posibilitățile lor cresc în folosul păstrării naturii din jur.
Soarta inspectorilor voluntari pentru protecția mediului, nu este cea ușoară, mai ales când posibilitățile tehnice și instituționale sunt limitate. În ultimul an, acest fenomen s-a schimbat, iar noii inspectori voluntari pentru protecția mediului, și-au constituit o asociație obștească și au primit suport din partea Republicii Cehe.
Detaliile despre aceste subiecte, au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, marți, 5 noiembrie, organizată de Asociațiile Obștești, BIOTICA (Moldova) și Arnika (Cehia), care implementează proiectele "Natura 2000 in Moldova: “Promovarea abordării europene a conservarii naturii în Moldova" și "Sprijinul Ceh pentru un management mai bun al arilor naturale protejate din Moldova", desfășurate de Societatea Ecologică ”Biotica” și Arnika cu finanțare de la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, oferită prin intermediul PNUD și cu sustinerea Agenției de dezvoltare a Cehiei în cadrul programului TRANSITION
În cadrul conferinței au participat domnul Jaromír Plíšek, Ambasador al Republicii Cehe în Republica Moldova, care și-a exprimat bucuria și onoarea față de suportul societății civile din Cehia în domeniul protecției mediului în Moldova. Dumnealui a accentuat deschiderea Republicii Cehe pentru ajutorul Moldovei în cadrul procesului de aderare la standardele europene, în toate domeniile.
La fel, doamna Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă UNDP Moldova, a remarcat succesul cooperării internaționale între organizațiile non-guvernamentale în domeniul protecției mediului, ca obiectiv am dezvoltării durabile, promovate de Oficiul Națiunilor Unite, la fel ca și valoarea voluntariatului, regăsit la toate etapele de implementare a proiectelor descrise.
Unul din vorbitori a fost și domnul Michael Grossmann, reprezentant al Federației Europene a Rangerilor, care a vorbit despre protecția mediului ca o ocupație de suflet a mii de oameni care astăzi lucrează rangeri în ariile naturale protejate din întreaga lume și sunt deschiși pentru a se ajuta reciproc. Dumnealui a menționat de acordul de colaborare între Federația europeană a rangerilor și asociația obștească a inspectorilor voluntari de mediu din R. Moldova, cu scopul sporirii capacităților și a schimbului de experiență cu practicanții din R. Moldova.
La fel, Maria Gurscaia, reprezentanta asociației obștești a inspectorilor voluntari de mediu din R. Moldova, a accentuat importanța ajutorului extern tuturor celor care astăzi și-au dedicat timpul și resursele pentru a îndeplini obligațiile inspectorilor voluntari pentru protecție a mediului de bună voie. Acest ajutor va veni pentru consolidarea rolului instituțional și comunitar al inspectorilor voluntari pentru protecția mediului din R. Moldova.