Vineri, 19 aprilie, am participat la ședința referitoare la schimbul de experiență în domeniul managementului ariilor naturale protejate, împreună cu partenerii noștri de la EcoContact, reprezentanții administrațiilor locale din Parcul Național “Nistrul de Jos” și Parcul Național „Orhei”, cât și cu reprezentanții administrației din Rezervația Codrii.
În contextul prezentării proiectului “Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor”, finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC), s-au prezentat și rezultatele proiectelor anterioare, desfășurate de Societatea Ecologică ”Biotica” cu susținerea ADA încă din 2012 în Parcul Național Nistrul de Jos. Rezultatele din trecut și propunerile pentru proiectul aflat în desfășurare până în 2027, au stârnit interesul participanților, unii din ei punând în evidență necesitatea stringentă pentru aprobarea regulamentului de funcționare și constituirea administrației Parcului Național Nistrul de Jos. Alți participanți au apreciat etapele parcurse pentru fondarea Parcului Național Nistrul de Jos, dorindu-și și în Parcul Național Orhei lucrări similare.
Concomitent, împreună am inițiat procesul de identificare a problemelor de mediu, care necesită rezolvare urgentă și care ar schimba substanțial calitatea mediului și a vieții cetățenilor care depind de natura arealului.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor, finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC) și implementat de către AO Societatea Ecologică ”Biotica” și AO EcoContact.