Vineri, pe 22 septembrie, în cadrul proiectului “Gardienii naturii moldovei: consolidarea drepturilor comunităților de pe ambele maluri ale nistrului”, desfășurat în parteneriat cu Arnika în cadrul programului Transition, cu suportul Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic, am organizat o vizită de studiu la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp "Selecția", unde am mers împreună cu reprezentanții sectoarelor non profit, agenților economici, producători agricoli și jurnaliști.
Am avut unica ocazie să putem fi ghidați prin sistemul de perdele forestiere care peotejează câmpiile institutului, de domnul ,Academician și Doctor Habilitat în științe agricole, Boris Boincean.
Dumnealui ne-a descris în diferite aspecte activitatea institutului, scopul de bază fiind practic studierea pentru protecția solului, ținând cont de necesitățile alimentare a populației.
Un aspect interesant este faptul că fiind fondatorul institutului, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare nu prea are nevoie de studiile și experimentele desfășurate de cercetători, respectiv, economic și instituțional, cercetătorii sunt limitați in activitate, de multe ori continuându-și studiile pe bază de entuziasm.
După această vizită, am rămas cu următoarele concluzii:
Solul, care ne garantează siguranța alimentară și deja este secat de resurse și capacități, în continuare este supra-exploatat de agro-businessul local.
Oamenii habar nu au ce mănâncă, alimentele provenind dintr-un sistem de agricultură bazat pe chimizarea puternică a solului
Asolamentul terenurilor agricole, este mai eficient pentru combaterea dăunătorilor și îmbogățirea solului decât alte măsuri
Perdelele forestiere sunt esențiale pentru protecția solului, stratul de humus fiind spalat de ploi și risipit de vânt de pe terenurile agricole lipsite de aceste perdele forestiere
Omul, la cât de mult vrea și poate să facă, neglijează toate vietățile din jurul său, dar mai ales, organismele din sol, care într-o singură lingură, are mai multe microorganisme decât oameni pe pământ.
Le mulțumim participanților și domnului Boris Boincean pentru această experiență